I mer än ett decennium har sociala medierna varit en del av mångas liv, därför är det också en naturlig kanal att berätta när någon som man håller av har avlidit. Sociala medier som Facebook, Googlekonton, Twitter och bloggar är numera en stor del av våra liv. Faktum är att vårt sociala umgänge online tar allt mer av vår tid och för många människor är det enda sociala umgänge de har med andra människor.
Men vad händer om man själv går bort, vad händer med alla konton som man har? Hur det än är så kommer vi någon gång att uppdatera på våra sociala konton för sista gången. Idag är det inte ovanligt att konton på sociala medier som Facebook och Instagram finns kvar när någon avlider. Av de som avled under 2018 hade mer än 35 000 ett konto kvar på sociala medier.
Inställningar man själv kan göra i sociala mediegrupper
På de stora sociala nätverken som finns på nätet, finns det ofta funktioner som användaren själv kan ställa in och avgöra vad som ska hända med exempelvis ens Facebooksida vid ett dödsfall. Man kan också som verifierad familjemedlem på Facebook begära att en avlidens Facebooksida tas bort eller så kan man göra om den till en minnessida efter en avliden.
I de flesta fall kan auktoriserade begravningsbyråer också hjälpa till med att släcka ner sociala nätverk med hjälp av fullmakter från de anhöriga. De har ofta samarbetspartners som har nära kontakt med de kändaste sociala nätverken. Vill du skapa en minnessida av en person som avlidit är det ändå bra att sätta ett slutdatum för hur länge minnessidan ska vara kvar. Annars kan sorgearbetet bli onödigt långt om man blir påmind ideligen på Facebook.
